Diensten

Evaluatie levensprocessen en het inslaan van een Nieuw Pad

Het is vaak onduidelijk wat er niet lekker loopt in het leven, maar u zit niet lekker in uw vel. Alles wat u ook bedenkt of probeert te ondernemen lijkt te mislukken, mensen reageren niet prettig op u, kortom alles lijkt in het honderd te lopen...

Het heeft vaak te maken met de manier waarop u zichzelf laat zien aan de wereld, hoe u handelt en voelt. Vaak laat u een ander beeld van uzelf aan de buitenwereld zien, dan hoe u zich in werkelijkheid voelt.

Wat belangrijk is om uzelf af te vragen, is:

 • Leef ik mijn leven op de goede manier;
 • Heb ik het naar mijn zin in mijn relatie, in mijn gezin, op mijn werk, op school;
 • Doe ik aan de juiste sport, past het bij mij;
 • Zijn de hobby’s nog steeds ontspanning voor mij, vind ik het nog steeds leuk.

Of...

 • Zou ik misschien niet moeten proberen verandering te brengen in mijn leven, omdat op de vorige vragen die ik mijzelf stelde, de weegschaal meer naar het negatieve dreigde over te hangen.

In mijn werk als vertrouwenspersoon bij de politie in Rotterdam- Centrum heb ik veel ervaring opgedaan met dit soort vraagstukken. Ook mijn opleiding als coach kan ertoe bijdragen, de levensvragen duidelijker te krijgen en samen mogelijke oplossingen te formuleren.

fotovader.png 

Werken aan rouw na overlijden

Bij rouw denkt men vaak vooral aan de dood, aan het verlies van een dierbare.

De dood heeft een enorme impact op het leven van de nabestaande(n), het lijkt alsof de wereld stilstaat, men is soms niet meer in staat tot helder nadenken of handelen.

Het lijkt alsof u in een glazen stolp leeft, u hoort niets meer, ziet niets meer en bent niet meer in staat tot handelen, gevangen in het verdriet. Familie, vrienden en kennissen kunnen u niet bereiken, willen- of durven het vaak niet. En u wilt de ander ook niet ongerust maken of opzadelen met uw verdriet.

U wilt maar blijven praten over de overledene, alleen het lijkt wel of iedereen het al weer vergeten is. "Hou dáár nou eens over op, het is al weer zó lang geleden", maar het verdriet, de pijn en het gemis gaan niet over, sterker nog, het lijkt wel of het steeds erger wordt.

Laat mij een luisterend oor voor u zijn, de warme deken in de kou, die maar niet uit uw lijf en hele wezen trekken.

 

Werken aan rouw na einde dienstverband

Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat het verlies van een baan ook met rouw te maken heeft, wat een impact dat heeft op u als mens?

Bent u uw werk kwijt geraakt doordat men dacht dat u niet voldeed aan de verwachtingen van het bedrijf. Had het misschien te maken met een negatieve houding van collega’s naar u, waardoor u niet langer meer in staat was om uw werk goed uit te kunnen voeren, of ging men inkrimpen en viel het oordeel van ontslag u als een koude douche op het hoofd.

Of misschien was u in de gelegenheid, om eerder te stoppen met werken. In eerste instantie was u hartstikke blij, maar... In het dagelijks leven begint u de routine van alle dag te missen, misschien zelfs het gevoel te krijgen niet meer nuttig te zijn voor de maatschappij.

De verveling slaat toe, uw partner zit u op de lip, je zit op elkaars lip en let constant op elkaar, met ruzies tot gevolg.

 

Werken aan rouw na andere levensprocessen 

 • Bij echtscheiding; om wat geweest en er nu niet meer is.
   
 • Als u ziek wordt of gehandicapt bent of raakt.
   
 • Uw kinderen gaan het huis uit en u blijft achter met een 'leeg nest' .
   
 • Als u als vrouw in de overgang raakt, wat vaak samenvalt met het lege ‘nest’.
   
 • Bij een van de ouder(s) of partner wordt Alzheimer of dementie aangetoond en in plaats van een aanvulling op elkaar, of een vertrouwde plek om te zijn, moet u nu voor een partner of ouder gaan zorgen.
   
 • Als jongere voel je je niet begrepen door je omgeving of wordt je gepest op school. Misschien ben je zelfs een ouder of grootouder verloren, en je kunt hun dood geen plek kan geven.

 

Als één van deze aspecten uw leven beheerst en u een duwtje of steuntje in de rug nodig heeft, bel of mail mij dan.

Laten we samen op weg gaan en kijken wat er mogelijk is om uw leven weer inhoud te geven. Weer vreugde in het leven te gaan ervaren en toekomst te zien. 

Margaretha Zwartbol